Start et projekt: Sådan skaber du projektet, der bliver til noget

I ved, at I vil lave et projekt. Men har I overvejet, hvorfor I vil lave det? Find ud af, hvad der driver jer til at lave projekter, så I kan sejle uden om projekternes Bermudatrekant.
Julie Meldgaard Smidt - Klogere End Corona
Klogt hoved: Julie Meldgaard Smidt & Frontløberne

Start et projekt: Sådan skaber du projektet, der bliver til noget

I ved, at I vil lave et projekt. Men har I overvejet, hvorfor I vil lave det? Find ud af, hvad der driver jer til at lave projekter, så I kan sejle uden om projekternes Bermudatrekant.

Gode projekter, der bliver til noget

De fleste projekter begynder med en idé. Men hvorfor bliver nogle projekter rent faktisk til noget, mens andre bliver ved idéen? Alle har oplevet at have en god aften med vennerne og få verdens bedste idé, men dagen efter gør ingen noget ved det, og idéen er hurtigt glemt igen. Det sker enten, fordi idéen simpelthen ikke var så god, eller fordi der ikke blev skabt noget fælles engagement for den.

Med de rette greb kan flere gode idéer blive til succesfulde projekter. Det kræver, at I går til projektet på en lidt anden måde, end I måske er vant til. For selvom teamet synes, at samme idé er god, er det ikke sikkert, at I er enige om, hvorfor projektet er vigtigt at lave. For nogle er det vigtigste at være en del af et fællesskab, mens det for andre handler om projektets kunstneriske ambitioner. Det er ikke nødvendigvis et problem. Men får I ikke talt det igennem, er der potentiale for uenigheder undervejs og slinger i valsen, når projektet skal realiseres.

Kast derfor et blik på projektmodellen, når I går i gang med et projekt. Den viser, hvordan I kan skabe et fælles fundament for jeres projekt, inden I gør idéen til et konkret koncept ved at tale om behovet for den og jeres motivation for at realisere projektet.

“For går I grundigt til værks i begyndelsen af jeres projektproces, kan I planlægge det på en måde, så I favner jeres individuelle motivationer for at lave projektet og samtidig sikrer, at I arbejder for det samme mål.“

Julie Meldgaard Smidt & Frontløberne Tweet

Sejl uden om projekternes Bermudatrekant

Går I direkte fra idé til koncept, risikerer I at sejle ind i projekternes Bermudatrekant, der kan tage livet af projektet. Selvom det kan føles som en omvej at tale om formål og værdier, er det en god vej at sejle. For går I grundigt til værks i begyndelsen af jeres projektproces, kan I planlægge det på en måde, så I favner jeres individuelle motivationer for at lave projektet og samtidig sikrer, at I arbejder for det samme mål.

Bermudatrekanten opstår, når I går direkte fra at være et team med en idé til at udvikle konceptet uden at have defineret behov, formål og værdier. Hvordan gør I så det i praksis? Projektmodellen er et godt værktøj, der kan hjælpe jer med at undgå Bermudatrekanten og hjælper jer med at tale om jeres bevæggrunde for projektet, så I får sat skibet godt i søen.

Sæt mål for projektet

Udover et skarpt formål har alle projekter et eller flere mål og måske en række delmål. Målene giver projektet fokus og retning. Behov og formål er knyttet til værdier, mens mål er mere håndfaste. Sig målene højt for hinanden, så I har samme forventninger til den del af projektet. Hvor formålet handler om, hvorfor I laver projektet, handler målene om, hvad projektet skal opnå. Det kan være et mål om antal aktiviteter eller kunstgenrer repræsenteret. Uanset hvilke mål I opstiller for projektet, bør I diskutere dem i plenum og blive enige om, om de er værd at stræbe efter at opnå.

Overvej at sætte mindre delmål i løbet af projektet. Især hvis I laver et stort projekt over lang tid. Delmål giver jer mulighed for at fejre små succeser undervejs i processen, og fejringer holder motivationen oppe.

Sæt både bløde og hårde mål for projektet. Hårde mål kan være konkrete tal, mens bløde mål kan være det, projektet skal give jer, jeres lokalsamfund og jeres gæster. Gør alle mål så konkrete som muligt. På den måde kan I bedre se, hvornår I når dem og kan fejre succeserne.

Hold overblikket med projekttoget

Når formål og mål er klare, og projektet ruller, bør I skabe overblik over projektet. Hvem gør hvad? Og hvilke ting skal I have styr på? Projekttoget er et simpelt og fleksibelt værktøj, der giver jer et fælles overblik over projektets forskellige elementer. I kan bruge det til at koordinere internt og fordele opgaver i løbet af processen. Mange af togets vogne udfoldes i løbet af projektprocessen, så hvis I ikke er klar til at fylde dem alle ud nu, kan I vende tilbage til toget senere.

 1. Sted
 2. Økonomi
 3. Booking
 4. Frivillige
 5. Praktisk + Teori
 6. PR
 7. Pynt + Byg
 8. Afvikling
 9. Mål
 10. Oprydning
 11. Evaluering

Bonus boks

Støt de kloge hoveder

Seneste redskaber

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Hvad er du god til?

Tilføj dit bidrag, bliv én af de kloge hoveder og vær med til at hjælpe andre med at gøre en forskel.
Gør en forskel

Rettelser eller tilføjelser til artiklen?

Vær med til at skabe en Wikipedia til at gøre en forskel
Open source

Relaterede redskaber

Koncept og projektudvikling

Redskaber til at organisere jeres gruppearbejde

HVORDAN SKAL I ORGANISERE JER? Det er en god idé at tage en snak om jeres organisering og eventuelt tegne den, så alle er enige om, hvordan arbejdsopgaverne er fordelt. Overvej, hvordan jeres projekt bedst kan organiseres ved at se på de forskellige modeller, der følger her. Hvordan vil det være at tage beslutninger indenfor de forskellige modeller? Vil det gå hurtigt eller langsomt? Vil der være meget spildtid, hvor forskellige teammedlemmer er med til at tage beslutninger, de ikke behøver at være inde over? Eller vil det være effektivt?

Læs mere
Koncept og projektudvikling

Sådan afgør I, hvem der tager hvilke beslutninger i teamet

Når I skal i gang med jeres projekt,
skal I finde ud af, hvordan I skal
tage beslutninger. Hvem har ret til at
bestemme hvad? Er det den, der har
fået projektidéen? Er det fællesskabet? Er det den med ansvar for
en delopgave? Her kan I komme
på dybt vand, hvis I ikke har en god
organiseringsform. Men hvilken skal
I vælge?

Læs mere
Portfolio Tags
Modtag nye redskaber i din indbakke