Sådan når du et årsmål på 90 dage

Vi kender det alle sammen. Vi sætter et mål, vi virkelig brænder for, men som dagene går kommer vi ikke rigtigt tættere på. Her får du opskriften på, hvordan du når dit årsmål på 90 dage.
GreenhousePortr_Morten[3220]45
Klogt hoved: Morten Helbo

Sæt et årsmål

Det siger sig selv, men det første du skal tænke på er at sætte dig et årsmål. Det skal være noget du rent faktisk har et ønske eller behov for at opnå. Det nytter ikke noget at sætte et mål om at kunne løbe 10 kilometer, hvis du ikke har en god grund. Grunden kan sagtens være at det simpelthen bare er noget du drømmer om, eller det kan være at det er noget du bliver nødt til. Så længe du sikrer dig, at det er et mål DU gerne vil opnå, for ellers kommer du aldrig til at lægge arbejdet i det. Du kan ikke blot fortælle dig selv, at du skal være motiveret for at nå målet.

Det overordnede mål må gerne være stort. Det må også gerne være meget stort. Ønsker du, at iværksætte et projekt, der skal redde verden, så er det helt fint. Du kan også vælge et mere simpelt mål som at fordoble din omsætning.

“Hvis jeg spørger dig lige nu om du ville løbe et maraton, hvad ville du så svare? Du ville med alt sandsynlighed sige nej, for det er ikke noget DU har lyst til. Jeg kan ikke bare fortælle dig, at du skal være motiveret.“

Sæt dine delmål

Når du har sat dit mål, brækker du målet ned i mindre dele. Her er det vigtigt at det bliver delmål, som kan måles. Det vil sige noget som ses og forstås i tal. Vil du redde verden, kan et delmål være at reducere virksomhedens CO2 udslip med 50% eller at brødføde 5000 mennesker osv. Det er vigtigt at få sat tal på, der kan fortælle dig, hvor langt du er nået.

Har du sat et mål om at fordoble din omsætning, skal du finde ud af præcis, hvad der skal til for at gøre dette. Får du f.eks. fordoblet din omsætning ved at sælge 100.000 enheder, så kan dette være et ideelt delmål. Så skal du bare have en handlingsplan, der sikrer at du får solgt de 100.000 enheder

Definer de handlinger, der skal til for at nå dine delmål

Nu har du kigget i dybden på alle dine drømme. Du har elt dem op i mindre drømme og gjort drømmene til målbare delmål, du kan drømme om. Nu er det tid til at gå i dybden med de handlinger, du skal udføre for at gå fra drøm til virkelighed. Det er her, det er muligt at opnå den helt store forskel for rent faktisk at nå dit store mål i sidste ende.

Gå i dybden med hvert enkelt delmål og undersøg hvilke handlinger der skal til for at opnå dem. Hvis vi tager udgangspunkt i delmålet om at sælge 100.000 enheder, så skal du undersøge, hvordan du får solgt 100.000 enheder. Skal du f.eks. ringe ud for at sælge produktet, så find ud af hvor mange du skal ringe til. Lav en liste med de mennesker, du skal ringe til og lav en plan for hvad du skal sige når du ringer. Jo mere konkrete handlinger du kan koge det ned til jo bedre.

Medregn også de gange, du udfører en handling, som ikke fører til noget. 
Har du brug for 10 aftaler for at få solgt dine 100.000 enheder, så skal du være en rigtig god sælger, hvis du kun skal ringe til 10 mennesker. Er det derimod din erfaring, at det kun er hver tiende, du snakker med, som siger ja til en aftale, så skal du ringe til 100 personer for at få 10 aftaler.

Tag ansvar for dine svagheder. En af de store fordele ved at lave en plan for alle de handlinger, som skal udføres, er at du også nemt kan se hvilke kompetencer, der skal til for at opnå dine mål. Hvis du er nødt til at udføre nogle handlinger, som du ikke har kompetencerne til, så uddan dig, find en partner, ansæt udefra eller gør noget andet for at tage hånd om sagen. Ved du f.eks. at du kun kan få en aftale med hver tiende, du ringer til, så overvej at bruge nogle kræfter på at opkvalificere dine salgsevner.

Sæt i gang og nå dit årsmål på 90 dage

Når du har lavet en plan for alle de handlinger, der er nødvendige for at opnå dine mål, så er det bare om at komme i gang. Du har sat dig et mål på 90 dage, og det er vigtigt at du har en god idé om hvilke handlinger, der skal udføres hvornår. Et godt redskab til dette kan være Plandisc, som er et elektronisk årshjul, hvor du kan plotte det hele ind. Alternativt kan du benytte en almindelig kalender og skrive ind, hvornår du skal have gjort hvad. 

Det kan også være en god idé at alliere dig med en ven, kollega eller partner, som også har lyst til at nå et årsmål. På den måde kan i motivere og hjælpe hinanden i processen. Og ikke mindst, give et kærligt spark bagi på de dage, hvor det ikke er så sjovt. 
Held og lykke

Bonus boks

Støt de kloge hoveder

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Hvad er du god til?

Tilføj dit bidrag, bliv én af de kloge hoveder og vær med til at hjælpe andre med at gøre en forskel.
Gør en forskel

Rettelser eller tilføjelser til artiklen?

Vær med til at skabe en Wikipedia til at gøre en forskel
Open source

Relaterede redskaber

Portfolio Tags
Modtag nye redskaber i din indbakke