
- Koncept og projektudvikling
- Redskabstype: Få overblikket
- Idéudvikling, Prioritering, Projekthåndbogen, Projektopstart, Projekttoget
- Mindste tidsforbrug: 30 minutter
Fordel opgaver og roller i teamet
For at undgå at holde mange lange møder kan I uddelegere ansvar til nogle tovholdere. En af jer kan for eksempel være tovholder for baren og derfor få lov at bestemme, hvad der skal serveres. Det giver de enkelte teammedlemmer mere motivation, fordi det er fedt at have ansvar og frihed til at træffe beslutninger.
Når I uddelegerer, giver I samtidig slip på den fælles kontrol. Derfor er det godt at sætte rammer for beslutningerne. For eksempel ved at vedtage nogle overordnede retningslinjer for projektet, der matcher jeres værdier. Og måske allervigtigst: Ved at sørge for at alle områder har et fast budget, som de skal holde sig inden for.
Når ansvaret er uddelegeret til forskellige områder, skal I respektere de beslutninger, de ansvarlige for området træffer. Det er en tillids sag at lave projekter sammen. Brug derfor god tid på at tale om jeres forventninger til hinanden, og hvad I lægger i det ansvar, I giver hinanden.
Sæt dogmer for beslutninger
Ved at bruge dogmer kan I undgå konflikter, og at der bliver truffet beslutninger, som ikke alle er enige i. Dogmerne er med til at sætte en ramme for, hvordan jeres beslutninger skal træffes. De skal ses som fælles huskesætninger, som de områdeansvarlige skal træffe beslutninger ud fra.
Et eksempel på et dogme kan være, at der skal være ligestilling og mangfoldighed i projektet. Det kan jeres bookingansvarlige tolke, som at der skal bookes både mænd og kvinder. For den markedsføringsansvarlige kan det betyde, at alle navne på plakaten bliver skrevet med lige store skrifttyper i stedet for at have hovednavne og opvarmningsnavne. Eller det kan betyde, at der både skal være drikkevarer med og uden alkohol og mad med og uden kød. På den måde kan et simpelt dogme være med til at give en fælles retning for projektet, uden at alle skal være med til at træffe alle beslutninger.
At lave fælles dogmer betyder ikke, at alle beslutninger bliver problem frie. Men gode dogmer giver jer mulighed for at tale om værdierne i projektet og er altså samtidig en smart måde at ensrette jeres beslutninger på.
Bonus boks
Støt de kloge hoveder
- Om Det Kloge Hoved: Julie er en engageret ildsjæl og en del af Frontløberne, der er en åben projektplatform for unge kulturskabere mellem 16-35 år. Hun har bl.a. været med til at skrive projekthåndbogen og skabt et have af kulturprojekter i Århus og omegn.
- Hvordan kan du hjælpe: Julie har sammen med Frontløberne og deres brugere samt TuborgFondet lavet en fantastisk guide til håbefulde unge projektmagere, der hedder Projekthåndbogen. Check den ud!