Repairfect: Gør tøj reparation til en del af hverdagen

Tøj reparation, hvorfor er det et interessant emne? Tekstilindustrien er en af de mest forurenende på verdensplan og det er et kæmpe problem, at vi køber store mængder tøj samt ikke mindst, at vi smider tøj ud i stedet for at reparere det og i stedet køber nyt.
Dina_Bekkevold_Lingas_-_Klogere_End_Corona
Klogt hoved: Dina Bekkevold Lingås

Hvorfor tøj reparation og Repairfect?

Tøj reparation, hvorfor er det et interessant emne? Tekstilindustrien er en af de mest forurenende på verdensplan og det er et kæmpe problem, at vi køber store mængder tøj samt ikke mindst, at vi smider tøj ud i stedet for at reparere det og i stedet køber nyt.

Dina har startet Repairfect, der skal være med til at udbrede viden om tøj reparation i Danmark. Hun har nemlig undersøgt, hvorfor tøj reparation ikke er mere udbredt og derfra har hun udviklet sit projekt.

Læs mere om Dina’s vej til Repairfect og bliv inspireret til at gøre en forskel for andre.

“Samtidig arbejdede jeg hos et bæredygtigt tøjmærke, og blev mere og mere interesseret i, hvordan vi producerer, bruger og smider tøj ud. Jeg blev klar over, hvor meget tøj, som smides ud på grund af små huller og lignende og som ret nemt kan laves.“

Hvad var baggrunden for at adressere tøj reparation som et problem og starte Repairfect?

For et par år siden bestemte jeg mig for kun at købe second hand tøj. Jeg oplevede derefter, at jeg blev nødt til at reparere mit tøj oftere. Samtidig arbejdede jeg hos et bæredygtigt tøjmærke, og blev mere og mere interesseret i, hvordan vi producerer, bruger og smider tøj ud. Jeg blev klar over, hvor meget tøj, som smides ud på grund af små huller og lignende og som ret nemt kan laves. Desværre er der i dag få mennesker som ved, hvordan man reparerer et hul eller syr et søm, der er revnet. Der er dog en hel masse organisationer og tutorials på nettet. Med Repairfect ønskede jeg at bidrage til, at denne information blev nemt tilgængeligt. Jeg er derfor i gang med at opbygge en hjemmeside, hvor man kan finde en oversigt over de største udfordringer ift. at komme igang med tøj reparation, en kalender som viser, hvilke events som findes i nærheden og et kort som viser verificerede skræddere. Samtidig er jeg ved at etablere et community på sociale medier, hvor informationen også deles.

Hvem eller hvad motiverede dig til at gå i gang?

Jeg er med i et ungdomsnetværk som hedder Global Shapers, hvor vi er mange unge mennesker, som ønsker at gøre en forskel. Her er en fantastisk blanding af forskellige baggrunde og kompetencer, og jeg blev motiveret af at vide, at denne ressource kunne hjælpe til at få projektet fra tanke til handling.

Hvordan kom du fra tanke til handling?

Vores udgangspunkt var en design thinking process, hvor det første vi gjorde var at gennemføre en spørgeundersøgelse for at kortlægge hvorfor folk i København ikke reparerer sit tøj – hverken selv eller ved hjælp af de eksisterende skræddere. Resultatet var en blanding af manglende færdigheder, manglende udstyr, og mistillid til skræddere. I stedet for at adressere én af de udfordringer, bestemte vi os for at imødegå dem alle – ved at gør eksisterende information om tøj reparation let tilgængelig og sprede den til de rette målgrupper.

Hvad er den største udfordring lige nu og hvordan tackler du den?

Den største udfordring jeg nu står overfor er internt. Vi er alle optaget, og det er i disse corona tider svært at mødes ansigt til ansigt. Personligt synes jeg, det er den nemmeste måde at arbejde sammen på, og jeg kan mærke, at et digitalt samarbejde slet ikke er lige så effektivt eller motiverende. Vi forsøger at mødes jævnligt, digitalt, for at holde hinanden opdateret på fremgang og udfordringer.

Hvor håber I at nå hen?

Vi ønsker, at Repairfect bliver det første, du tænker på, når du står med noget tøj, der skal repareres. At alle ved, at det er det bedste sted for at blive guidet til en skræddersyet løsning til dig, hvad end du ønsker at reparere dit tøj derhjemme, deltage i et kursus, eller få hjælp af professionelle. Vi aspirerer til, at mennesker over hele verden kan bruge hjemmesiden til at finde gode kurser i nærheden og en oversigt over gode skræddere.

Hvordan kan andre hjælpe dig?

Først og fremmest, gå i gang med tøj reparation. Det er slet ikke så svært. Derudover kan vi godt bruge hjælp til at identificere skræddere rundt omkring i Danmark og selvfølgelig til at sprede nyheden om Repairfect.

Støt de kloge hoveder

Seneste redskaber

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Hvad er du god til?

Tilføj dit bidrag, bliv én af de kloge hoveder og vær med til at hjælpe andre med at gøre en forskel.
Gør en forskel

Rettelser eller tilføjelser til artiklen?

Vær med til at skabe en Wikipedia til at gøre en forskel
Open source

Relaterede redskaber

Portfolio Tags
Modtag nye redskaber i din indbakke