
- Koncept og projektudvikling
- Redskabstype: Gode Råd
- Projekthåndbogen, Projektopstart, Sæt Mål
- Mindste tidsforbrug: 60-90 minutter
Projektmodellen: Et redskab til at få overblikket over dit projekt
Projektmodellen er et redskab til at skabe et fælles grundlag og sikre, at I kommer omkring behov, formål og værdier, når I begynder jeres projektarbejde.
Før I starter, skal du finder følgende materialer frem: Modellen, tusser og et stort papir til at notere svarerne.
Og så er det ellers bare at gå igang:
IDÉ
Læg ud med at beskrive jeres idé for projektet. Hvad går idéen overordnet ud på?
BEHOV
Hvilke behov oplever I, at der er for at realisere idéen? Stil jer selv spørgsmål om de indre og ydre behov:
YDRE BEHOV
Hvad mangler verden, som I gerne vil skabe? Er der noget, der pisser jer af? Eller går I og savner noget i jeres lokalområde? Tager idéen udgangspunkt i et reelt behov lokalt, nationalt eller globalt?
INDRE BEHOV
Hvad er jeres personlige motivation for at deltage i projektet? Hvorfor er det fedt at lave projektet?
FORMÅL
Hvad er projektets overordnede formål, som samler jeres indre og ydre behov? Hvad er årsagen eller målet med at lave projektet?
“Værdierne er projektets kompas, som skal fungere som jeres grundsætninger for, hvordan I skal navigere i det.“
VÆRDIER
Hvilke værdier er centrale i projektet? Hvad er vigtigt at have fokus på? Værdierne er projektets kompas, som skal fungere som jeres grundsætninger for, hvordan I skal navigere i det.
KONCEPT
Først når behov, formål og værdier er på plads, er I klar til at udvikle konceptet. Hvordan skal idéen udfolde sig for at opfylde det formål, I har opsat? Hvilke aktiviteter skal projektet have? Hvordan matcher aktiviteterne jeres værdier og behov?
TEAM
Hvem er I på holdet, og hvad er I gode til? Mangler I nogle kompetencer internt til opgaver, I kan se i projektet? Skal I have hjælp udefra?
STRUKTUR
Hvordan vil I strukturere jeres projektarbejde? Hvordan skal I tage beslutninger? Hvilke roller tager I hver især? Skal I have en formel eller uformel organiseringsform?
PRAKSIS
Hvad er tidsrammen for projektet? Hvornår skal det afvikles? Hvor ofte mødes I om projektet?
Nogle af spørgsmålene er lettere at svare på end andre. Det er helt fint. Måske kan I ikke svare på alle spørgsmål nu, men så kan I vende tilbage til modellen senere. For den kan både bruges i den helt tidlige fase af et projekt, og når projektet er godt i gang, så I holder styr på, om noget skal rettes til eller mangler. Modellen er særligt god til at sikre, at alle har samme viden og er motiverede gennem hele projektet.
Bonus boks
- Redskabet er en del af Projekthåndbogen, der er udviklet af Frontløberne i samarbejde med TuborgFondet. Læs mere om Projekthåndbogen her.
- Hack: I kan begynde forskellige steder i modellen. Måske kommer idéen først? Så begynd der. Måske er I et team, der sammen vil finde et ydre behov og en vision og derefter skal finde en idé (i så fald se kapitel 3). Brug modellen som en slags checkliste til at sørge for, at I kommer rundt om alle de vigtige dele af projektet.
- Hvad er forskellen på idé og koncept? Idéen kan for eksempel være at lave en gadefest. At sætte mere kød på idéen er at udvikle den til et koncept: Hvordan skal gadefesten se ud, og hvad indeholder den?
- Projektmodellen er lånt fra Uffe Elbæks bog ’Ledelse på kanten’, hvor I også kan finde andre gode projektværktøjer.
- Projektmodellen er et redskab til at skabe et fælles grundlag og sikre, at I kommer omkring behov, formål og værdier, når I begynder jeres projektarbejde.
Støt de kloge hoveder
- Om Det Kloge Hoved: Julie er en engageret ildsjæl og en del af Frontløberne, der er en åben projektplatform for unge kulturskabere mellem 16-35 år. Hun har bl.a. været med til at skrive projekthåndbogen og skabt et have af kulturprojekter i Århus og omegn.
- Hvordan kan du hjælpe: Julie har sammen med Frontløberne og deres brugere samt TuborgFondet lavet en fantastisk guide til håbefulde unge projektmagere, der hedder Projekthåndbogen. Check den ud!