
- Koncept og projektudvikling
- Redskabstype: Få overblikket
- Idéudvikling, Markedsføring, Prioritering, Projekthåndbogen, Sæt Mål
- Mindste tidsforbrug: 30 minutter
Hvorfor skal vi bruge negativ brainstorm?
Negativ brainstorm er et super godt redskab til idéudvikling. Formålet med negativ brainstorm er at finde anderledes og interessante idéer ved først at skabe en masse negative idéer og derpå vende dem til positive idéer.
Stil et positivt spørgsmål.
For eksempel: Hvad kan vi skabe, der kan få folk i lokalområdet til at leve mere bæredygtigt?
Vend spørgsmålet om til et negativt, heraf negativ brainstorm.
For eksempel: Hvad kan vi skabe, der kan få folk til at leve så lidt bæredygtigt som muligt? Skriv det tydeligt på en flipover, så alle kan se det. Stil gerne flere underspørgsmål til det negative spørgsmål: Hvordan ser der ud? Hvordan lugter der? Hvad foregår der?
Producer idéer hver især
Brug fem minutter på individuelt at producere så mange negative idéer, I kan komme i tanke om ud fra spørgsmålet. Skriv dem enkeltvist på post-its.
Del idéerne med hinanden
Præsenterer de negative idéer for hinanden en efter en, og hæng dem op på væggen.
“Tag de negative idéer (undgå dine egne), og brug fem minutter på individuelt at vende dem om til positive idéer.“
Vend det negative til positive idéer
Tag de negative idéer (undgå dine egne), og brug fem minutter på individuelt at vende dem om til positive idéer.
Præsenter de positive idéer for hinanden
Præsenter idéerne for hinanden og udvælg de idéer I synes bedst om.
Bonus boks
- Redskabet er en del af Projekthåndbogen, der er udviklet af Frontløberne i samarbejde med TuborgFondet. Læs mere om Projekthåndbogen her.
- Hack: Hvis I har en idé, I gerne vil bruge øvelsen til at udvikle, kan I tilpasse spørgsmålene. Spørg for eksempel: Hvordan skaber vi den bedste teaterforestilling nogensinde? (og den værste?) Leg også med at udvikle hinandens negative og positive idéer undervejs. På den måde folder I idéerne ud og kan opdage nye sider af dem.
- Tip til Facilitator: Stil et klart og relevant positivt spørgsmål. Det sætter rammen for hele øvelsen. Insister på, at idéerne skal være så negative, som de overhovedet kan blive. Nogle gange bliver de urealistiske – og det må de gerne. Det gør også øvelsen sjovere, når I læser dem op for hinanden. Eksperimentér med at lade idéudviklingen foregå i forskellige rum. Gå udenfor, ned til vandet eller op på loftet. Nye omgivelser kan sætte gang i nye tanker – og det er altid godt at strække benene lidt.
- Tip: Der findes mange sjove idé genereringsværktøjer. Prøv jer frem med værktøjer som ordstorm, rubrikleg, associationsleg, vindtunnel, de 100 på 10 minutter, 360 graders brainstorm, bodystorm og utopiscenarier. Søg på google, eller tjek bogen ’Gamestorming’ eller ’Hyper Island Toolbox’.
Støt de kloge hoveder
- Om Det Kloge Hoved: Julie er en engageret ildsjæl og en del af Frontløberne, der er en åben projektplatform for unge kulturskabere mellem 16-35 år. Hun har bl.a. været med til at skrive projekthåndbogen og skabt et have af kulturprojekter i Århus og omegn.
- Hvordan kan du hjælpe: Julie har sammen med Frontløberne og deres brugere samt TuborgFondet lavet en fantastisk guide til håbefulde unge projektmagere, der hedder Projekthåndbogen. Check den ud!