Kom godt igang med idéudvikling

Idéudvikling er allerførste skridt for at komme igang med et projekt. Ethvert projekt bygger nemlig på en god idé. Læs med her, hvis I ikke har fundet den helt rigtige idé endnu, eller hvis I sidder med en genial tanke, som bare trænger til at blive pudset af.
Julie Meldgaard Smidt - Klogere End Corona
Klogt hoved: Julie Meldgaard Smidt & Frontløberne

Hvad er idéudvikling?

Idéudvikling er allerførste skridt for at komme igang med et projekt. Ethvert projekt bygger nemlig på en god idé. Læs med her, hvis I ikke har fundet den helt rigtige idé endnu, eller hvis I sidder med en genial tanke, som bare trænger til at blive pudset af. Her får I værktøjer til at sætte tankerne i gang og finde den idé, I skal løbe videre med. Vi fortæller om de fire faser i idéudvikling, herunder hvordan man stiller de gode spørgsmål, idégenerering, kvalifikation af idéer og hvordan man udvælger den endelige idé.

De fire faser i idéudvikling

Hvis I har en fælles vision eller et fælles formål men ingen fast idé endnu, skal I i gang med at generere projektidéer. Og ikke mindst kvalificere dem. I kan få en masse gode og mindre gode idéer, som I til sidst skal sortere og kombinere, til der kun er én tilbage. Forestil jer idé-fasen som en tragt, I hælder en masse input ned i. Ud løber den idé, der bliver til projektet.

1. Stil det gode spørgsmål.

Læg ud med at stille det spørgsmål, I skal generere idéer ud fra. Det er det vigtigste punkt, fordi spørgsmålet danner ramme for de idéer, I skal arbejde videre med. Gå tilbage til jeres vision eller formål, og opstil et idégenereringsspørgsmål, der er relateret til en af dem.

Eksempel

Vision: Alle mennesker i vores by skal leve mere bæredygtigt.

Idégeneringsspørgsmål:

Hvad kan vi skabe, der kan få folk i vores by til at leve mere bæredygtigt?

Lille øvelse: Gå på opdagelse i byen

Gå på opdagelse i jeres by. Uanset om I synes, at I bor i en kedelig by, kan I ved at gå en tur finde en masse steder, der kunne være sjove at gøre noget ved. Prøv at gå en tur i byen, og find på idéer til, hvordan den også kunne se ud. Måske ser I pludselig, hvordan I kan kombinere kulturoplevelser på en ny måde. For eksempel kunne pizzamandens butik blive til ’disco and slices’, den syriske frisørs salon blive til ’klip en forfatter – syrisk street food og litteraturoplæsning’, eller en gammel baggård kan blive tryllet om til byens sjoveste forhindringsbane. Øvelsen kræver, at I stopper op nogle udvalgte steder og kan holde fokus. Overvej for eksempel at lave en rute på forhånd, og afgræns tiden for jeres gåtur. Tag billeder af de gode steder med jeres telefoner. Print dem så ud til et moodboard over jeres drømme for byen.

2. Generer idéer

Når idégenereringsspørgsmålet er på plads, er I klar til at få idéer. I denne fase åbner I helt op, så hav tre grundprincipper i baghovedet:

  1. I siger altid ja.
  2. Alle indspark er tilladte.
  3. Intet er for dumt at sige

Når I genererer idéer, handler det om at smide så mange idéer på bordet som muligt. Også de dårlige! De første mange idéer er som regel ikke særligt gode eller nytænkende. Men de skal siges, så de kan komme ud af systemet, og I kan åbne op for guldkornene. De ligger oftest og gemmer sig, til hjernen er kommet i sving. Prøv for eksempel øvelsen Negativ brainstorm til at få dårlige idéer, der kan transformeres til gode.

“De første mange idéer er som regel ikke særligt gode eller nytænkende. Men de skal siges, så de kan komme ud af systemet, og I kan åbne op for guldkornene. De ligger oftest og gemmer sig, til hjernen er kommet i sving.“

Julie Meldgaard Smidt & Frontløberne Tweet

3. Kvalificer idéerne

Når I har genereret en masse idéer, gælder det om at få dem kvalificeret, se dem fra forskellige vinkler og bygge på. Det gør I ved at gå alle idéerne igennem og spørge: “Hvad nu hvis…?”, og “Hvad skal der til for, at [idé] bliver muligt?”. I åbner stadig op, men bruger alle de idéer, I hver især har genereret, som udgangspunkt for at bygge helt nye ting på og gøre idéerne til fælleseje. Værktøjet Brainwalking tager jer gennem processen.

Test idéerne af

Når I har udvalgt en eller flere gode idéer, bør I teste dem af. Hvad tænker dem, I gerne vil henvende jer til? Tag en snak med målgruppen: Hvad er deres behov? Kunne de have lyst til at deltage i en litteraturoplæsning? Hvad er vigtigt for dem? Hvad kunne gøre dem interesserede? Og hvad ville skræmme dem væk? Spørg også jer selv, om andre laver noget sejt, der kan spille sammen med jeres idé.

4. Udvælg en idé

Når I har genereret en masse idéer, gælder det om at få dem kvalificeret, se dem fra forskellige vinkler og bygge på. Det gør I ved at gå alle idéerne igennem og spørge: “Hvad nu hvis…?”, og “Hvad skal der til for, at [idé] bliver muligt?”. I åbner stadig op, men bruger alle de idéer, I hver især har genereret, som udgangspunkt for at bygge helt nye ting på og gøre idéerne til fælleseje. Værktøjet Brainwalking tager jer gennem processen.

God fornøjelse med idéudviklingen

Bonus boks

Støt de kloge hoveder

Seneste redskaber

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Hvad er du god til?

Tilføj dit bidrag, bliv én af de kloge hoveder og vær med til at hjælpe andre med at gøre en forskel.
Gør en forskel

Rettelser eller tilføjelser til artiklen?

Vær med til at skabe en Wikipedia til at gøre en forskel
Open source

Relaterede redskaber

Koncept og projektudvikling

Redskaber til at organisere jeres gruppearbejde

HVORDAN SKAL I ORGANISERE JER? Det er en god idé at tage en snak om jeres organisering og eventuelt tegne den, så alle er enige om, hvordan arbejdsopgaverne er fordelt. Overvej, hvordan jeres projekt bedst kan organiseres ved at se på de forskellige modeller, der følger her. Hvordan vil det være at tage beslutninger indenfor de forskellige modeller? Vil det gå hurtigt eller langsomt? Vil der være meget spildtid, hvor forskellige teammedlemmer er med til at tage beslutninger, de ikke behøver at være inde over? Eller vil det være effektivt?

Læs mere
Koncept og projektudvikling

Sådan afgør I, hvem der tager hvilke beslutninger i teamet

Når I skal i gang med jeres projekt,
skal I finde ud af, hvordan I skal
tage beslutninger. Hvem har ret til at
bestemme hvad? Er det den, der har
fået projektidéen? Er det fællesskabet? Er det den med ansvar for
en delopgave? Her kan I komme
på dybt vand, hvis I ikke har en god
organiseringsform. Men hvilken skal
I vælge?

Læs mere
Portfolio Tags
Modtag nye redskaber i din indbakke