
- Skab ringe i vandet
- Redskabstype: Få overblikket
- Idéudvikling, Markedsføring, Prioritering, Projekthåndbogen, Sæt Mål
- Mindste tidsforbrug: 30 minutter
Bud på kreativ og alternativ markedsføring
I har alle verdens muligheder, når I skal lave markedsføring for jeres arrangement. Alligevel er mange af os tilbøjelige til at markedsføre vores projekt på samme måde: En facebookside, en plakat og et event på Facebook. Men måske fanger det simpelthen ikke dem, I gerne vil have som deltagere. Laver I et større arrangement, er det selvfølgelig både en god og billig måde at få jeres budskab ud på. Men laver I noget mere lokalt, så gå lidt mere kreativt til værks.
Lad jer inspirere af listen her med 11 bud på alternativ markedsføring til arrangementer:
1. LOKALSPRØJTEN
Vil I have en artikel om jeres arrangement i den lokale avis? Klassiske pressemeddelelser drukner i redaktørernes indbakker, så grib mobilen, og ring til lokalsprøjtens journalistpraktikant. Giv hende fortællingen om jeres projekt, og lur os, om I ikke snart er i avisen. Måske læser unge ikke avisen, men det gør deres forældre. Og når I deler avisartikler på sociale medier, når det rigtig mange.
2. GÆSTELISTEN
Fortæl om jeres projekt til en ven, I ikke ser så tit. Hvis I alle inviterer én ven, der inviterer én ven, kan I med få kræfter nå langt ud med jeres budskab. For at gøre det nemt kan I sende en sjov besked til jeres venner, som de kan kopiere og sende videre. Måske lader I endda vennerne konkurrere om fribilletter ved at få flest andre med.
3. TAG GADEN
Tag gaden med plakater og klistermærker. Den her metode er mere klassisk, men vær kreative med jeres plakater, og hæng dem steder, hvor de får opmærksomhed. I kan hænge mange op ved siden af hinanden, lave plakater i en sjov form eller få printet nogle fede klistermærker til lygtepælene på de steder, hvor folk holder stille på deres cykler. Reglerne siger, at I skal spørge om lov først, hvis I hænger plakater op andre steder end officielle plakatsøjler.
4. ANALOGT KÆRESTEBREV
En gammel favorit er at lave fysiske invitationer udformet som kærestebreve. Vil du være min +1 til [jeres projekt]? Ja/nej/måske.
5. POP UP-HAPPENING
Kan I lave en mikrosmagsprøve på jeres arrangement ved at bruge uddannelsens pauser på at tease for jeres projekt?
6. ZINE
I stedet for at lave en plakat, man kun kan kigge på, kan I lave et zine med meget mere information, man kan bladre i. Et zine er et foldet A4ark, der bliver til et mikromagasin, I kan skrive i.
“Drop nogle af de centrale informationer, når I laver plakater, og skriv istedet et kodeord, der kan være med til at knække koden for, hvad der sker hvornår.“
7. MYSTIK OG HEMMELIGHEDER
Må jeres arrangement gerne være lidt hemmeligt? Så skru op for mystikken. Drop nogle af de centrale informationer, når I laver plakater, og skriv istedet et kodeord, der kan være med til at knække koden for, hvad der sker hvornår. Eller I kan lave en sms-kæde, hvor man kun får at vide, hvor man skal være hvornår.
8. SKATTEJAGTE
Hvis jeres arrangement har entré-pris, kan I hype arrangementet ved at gemme billetter rundt i byen og offentliggøre et skattekort over dem.
9. PRIK PÅ SKULDEREN
Verdens ældste markedsføringstrick er prikket på skulderen. Det kan både bruges til at skaffe frivillige og deltagere til jeres arrangement, og I må ikke undervurdere det. Der er ikke noget bedre end at få at vide af en ven, at man er særligt inviteret. Og det virker.
10. ANERKENDELSE FRA DE STORE
I kan komme længere ud på sociale medier, hvis I får hjælp af sider eller profiler, der er anerkendte og har mange følgere. Er der lokale festudvalg, spillesteder, teatre, ungdomsskoler, en influencer eller andet, som kan bakke jeres projekt op? Det koster ikke noget at spørge om lidt credit fra større spillere.
Bonus boks
Støt de kloge hoveder
- Om Det Kloge Hoved: Julie er en engageret ildsjæl og en del af Frontløberne, der er en åben projektplatform for unge kulturskabere mellem 16-35 år. Hun har bl.a. været med til at skrive projekthåndbogen og skabt et have af kulturprojekter i Århus og omegn.
- Hvordan kan du hjælpe: Julie har sammen med Frontløberne og deres brugere samt TuborgFondet lavet en fantastisk guide til håbefulde unge projektmagere, der hedder Projekthåndbogen. Check den ud!